Η Θεωρία της Μίμησης

Theory-of-Everything-1

«Η Θεωρία των Πάντων/ Τhe Theory of Everything» – κατάλληλος τίτλος για την καινούργια ταινία του James Marsh στην οποία διαδραματίζεται σχέση δύο παγκοσμίου φήμης φυσικών, του Stephen Hawking (Eddie Redmayne) και της συζήγου του Τζέιν (Felicity Jones), είναι μια ταινία που προσπαθεί να είναι τα πάντα. Μια γενική εικόνα της ζωής του Hawking, η εξερεύνηση της ιδιοφυΐας του, ένα χρόνικο της δια βίου μάχης του ενάντια στην Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση (ALS), αλλά και η περίπλοκη ,για τα δεδομένα της εποχής, κατάσταση της σχέσης του με την αφοσιωμένη επι χρόνια σύζηγό του.

theory-of-everything

Φανερά ενισχυμένη από την υποκριτική ικανότητα του Redmayne αλλά και της Jones, η «Θεωρία των Πάντων» θα μπορούσε να ήταν οριστική ερμηνεία για μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα. Ωστόσο, η αφοσιωμένη δουλειά και των δύο δεν απέδωσε αφού αναιρείται από τη πεζή καθοδήγηση του Marsh και το άχρωμο σενάριο με αριθμούς του Antony McCarten, που δεν είναι αναζοωγονητικό ούτε ενδιαφέρον. Αν και βλέπουμε στην ταινία να εκδίδει το «A Brief History of Time/ Χρονικό του Χρόνου» ο Hawking, και να λαμβάνει εξαιρετικές κριτικές καθ’όλη τη διάρκειά της, δεν δύναται να καταλάβει ο ακρατής σαφέστατα το γεγονός που τον κάνει να είναι τόσο σεβαστός και αποδεκτός. Από την άλλη πλευρά, ο Redmayne ενσαρκώνει έντεχνα και καταδεικνύει τον αγώνα του Hawking να κινηθεί και να μιλήσει, αποτελώντας μια από τις λίγες επιτυχίες της ταινίας, δείχνοτας ότι η ALS είναι μια φρικτή ασθένεια. Δυστυχώς, η Jane περιθωριοποιείται που είναι ίσως ο πιο ενδιαφέρον χαρακτήρας της ταινίας – αυτή η αλληγορία της συζήγου – που παρά όλες τις δυσκολίες και τα πάθη, σέβεται και φροντίζει συνειδητά τον άντρα της σχεδόν μέχρι το τέλος. Γενικά, τα 3/5 αστεράκια που παίρνει στις περισσότερες κριτικές οφείλονται στους ηθοποιούς και στο soundtrack του Johann Johannsson.

the_imitation_game_a_p

O λόγος που η Weinstein Company επέλεξε να μην είναι η εταιρεία παραγωγής της Θεωρίας των Πάντων, ίσως είναι ότι την ίδια περίοδο βρισκόταν στα σκαρία της άλλης μαθηματικής βιογραφικής ταινίας – «Το Παιχνίδι της Μίμησης/ The Imitation Game»- για τη μεγάλη οθόνη. Το έργο του Morten Tyldum, επικεντρώνεται σχετικά με τη τραγική ζωή του βρετανού μαθηματικού Alan Turing (Benedict Cumberbatch) που έσωσε εκατομμύρια ζωές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, «σπάζωντας» τον κωδικό Enigma ενώ καταδιώχθηκε από την κυβέρνηση το 1950 γιατί ήταν ομοφυλόφιλος. Η ιστορία διαδραματίζεται σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια του πολέμου, ξεκινώντας με τον Turing να συμπεριλαμβάνεται στη φημισμένη ομάδα Hut 8 στο Bletchley Circle, τα κεντρικά γραφεία, ώστε να συμβάλουν στην κατατρόπωση των Ναζί με το σπάσιμου του αδιαπέραστου κώδικα Enigma. Αν και ιδιοφυΐα του είναι αναμφισβήτητη, η αλαζονική και αυτάρεσκη στάση του μεταξύ των ανδρών συναδέλφων του (Charles Dance, Mark Strong και Matthew Good) τον κάνει κοινωνικά υποδεέστερο και περιθωριακό. Μόνο η Joan Clarke (Keira Knightley), μια γυναίκα συνάδελφος την οποία προσλαμβάνει, γίνεται πιο ένθερμη μαζί του και πιστεύει σ’αυτόν από την αρχή.

hr_The_Imitation_Game_2

Ευφυέστατα, ο Tyldum και ο Moore παρουσιάζουν «Το Παιχνίδι της Μίμησης» ως ενά εν καιρώ πολέμου θρίλερ στο οποίο ο Turing, η Joan και η υπόλοιπη ομάδα έχει έναν περιορισμένο αριθμό ωρών κάθε μέρα για να σπάσει τον κώδικα Enigma πριν να το επαναφέρουν και πάλι το επόμενο πρωί. Κάθε χαμένη μέρα ισοδυναμεί με 100 χαμένες ζωές στη Βρετανία, και καθώς αυξάνεται ο αριθμός, αυξάνεται και η πίεση του Turing και της ομάδας του. Η κομψή αφήγηση των κινηματογραφιστών υποβοηθείται από το soundtrack του Alexandre Desplat και από τη συγκλονιστική απόδοση του Cumberbatch ως τον αινιγματικό και συναισθηματικά βασανισμένο Turing. Το ταλέντο του εξασφαλίζει ότι, παρά τους περιορισμούς της ταινίας ως βιογραφικής, δεν υπάρχει ούτε μια βαρετή στιγμή στην οθόνη – 4/5.

 

 

Δείτε ακόμα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *