Σαν Παλιά Ασπρόμαυρη Selfie

Κάποτε -τόσο παλιά που η ανάμνηση έχει περάσει τη γραμμή του ορίζοντα της μνήμης μου- είχες πει ότι με επιλέγεις. Ανάμεσα σε τόσο κόσμο σε αυτή τη μεγαλούπολη, διάλεξες εμένα. Κι εγώ εσένα. Κάποτε, η διάθεσή μας ήταν τόσο βυθισμένη μες σε καλή προαίρεση που οι διαφορετικές κοσμοθεωρήσεις ήταν αόρατες.

Έτσι γεννιέται το ταίριασμα κι έτσι γιγαντώνεται: όταν δε σε σταματά η λογική. Όταν η μόνη ανάγκη είναι να βρεθείς κοντά στον άλλον –σε ένα απλό παγκάκι του πάρκου. Εκεί όπου τα λόγια μένουν μέσα από τα χείλη και το μόνο που αφήνεις να βγει είναι η ανάσα.

Περνά ο καιρός. Δεν αλλάζουν οι άνθρωποι. Μόνο η ματιά αλλάζει. Θολώνει, από την εγγύτητα των ματιών στο μυαλό. Τότε ανοίγει το στόμα για να βγάλει ήχους. Εκεί είναι που οι διαφορές ξεπροβάλλουν σαν παραπλανητικά νέα εικόνα. Ανάμεσα σε δυο πλησιασμένα σώματα, μπαίνει ο λόγος. Στους δύο όμως, τρίτος δε χωρά. (Εκτός ‘μπουρζουά’ εξαιρέσεων –εκεί όλοι οι καλοί χωράνε!) Έτσι, εγώ γίνομαι πάλι εγώ κι εσύ, εσύ.

Αν όμως μάθεις να μην ασχολείσαι με την πραγματικότητα, τότε τίποτα δε φθείρεται. Κάθε που κάνει να σε κυριεύσει η λογική, την πετάς από πάνω σου σα νοτισμένο ρούχο. Αυτή είναι μια καινούρια προσέγγιση στη ζωή που για να την αποκτήσεις θα πρέπει πρώτα να έχεις πτωχεύσει εσωτερικά. Μόνο όταν χάσεις την –ψεύτικη- ασφάλεια που σου γεννά το φως της μέρας μπορείς να αποκτήσεις μάτια που βλέπουν στο σκοτάδι.

Τώρα είναι ο καιρός των αλλαγών. Πάλι.

Είναι καλή στιγμή για να κρυφτεί η εκλογίκευση πίσω από αδιαφανείς κουρτίνες ενθουσιασμού. Εκείνου του ενθουσιασμού που προκύπτει από την ωρίμανση της γνώσης ότι οι πιο ειλικρινείς άνθρωποι είναι τα παιδιά. Επειδή δε διυλίζουν όσα τους συμβαίνουν μέσα από την κυνικότητα της οργανωμένης σκέψης. Η ενήλικη σκέψη δημιουργεί ενήλικο φόβο.

Πέφτεις; Σηκώνεσαι. Και ξανά.

Μέχρις ότου δε χρειάζεται πια επανάληψη.

Εσύ, εκεί. Εγώ, εδώ. Προχωράμε. Με το βιβλίο προσωπικής Ιστορίας ανά χείρας. (Αυτό που είναι πάντα γραμμένο στο πόδι, με 100 ορθογραφικά λάθη και μονίμως χωρίς συμπέρασμα).

Δείτε ακόμα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *